Björkbacka

Björkbackan tila (in-game pelialue)


In-game tieto

Björkbacka on entinen torpparitila ja sittemmin viime vuosikymmenien aikana vapaa-ajan tontiksi muutettu noin kahden hehtaarin kokoinen kiinteistö Lökuddin niemellä, Pernajan entisessä kunnassa, Itä-Uudellamaalla. Tila on merenrantatontilla ja käsittää kaksi asuinrakennusta, autotallin, verstaan sekä saunan. Näiden lisäksi tontilta löytyy kesäkeittiö, maakellari, kasvihuone, kasvimaa, pieni peltoalue sekä pihapiiriä ja metsää.

Seutu on luonteeltaan vapaa-ajan asunto- ja mökkialuetta ja lähistöllä on paljon muitakin tontteja rakennuksineen. Pelin kannalta on kuitenkin hyvä välttää puhumasta hahmojen mahdollisuudesta asuttaa muita alueen rakennuksia, sillä tämä on off-game mahdotonta toteuttaa.

Björkbackan tila on kurdilaisperhe, Sharifien, omistuksessa. 

Sharifit, Ervin (Juhana Rytkönen) ja Sadaf (PJ Helmi Koivumäki), ovat viettäneet tilalla koko talven lastensa, Adilan (Paula Pennanen) ja Farhadin (Niklas Söderström), sekä Kivelän perheen (Hanna Friman ja Minttu Aittola) kanssa. Nyt viimeisen muutaman päivän aikana tilalle on saapunut iso joukko hahmoja joko Kaarnarannan palon myötä tai muuta reittiä. Kaikki saapujat on otettu vastaan vieraanvaraisesti, mutta tunnelma on epämäärinen, kaoottinen ja jännittynyt. Tilaa ei ole ylimääräistä, resurssit ovat yhä pääasiallisesti hahmojen henkilökohtaisissa kantamuksissa ja kukaan ei juurikaan tunne toisiaan. Osa porukasta on saapunut vasta ensimmäisen pelipäivän aikana eivätkä ole ehtineet kuin etsiä itselleen nukkumapaikan tilalta. Kukaan ei tiedä onko palaaminen mahdollista kesän saapuessa tai asiat sen paremmin muuallakaan. 

Luomutila Pakuripojat sijaitsee muutaman kilometrin päässä Björkbackasta. Sen maat ovat olleet osa samaa tilaa, ja ennen romahdusta pakuripojat olivat solmineet vuokrasopimuksen Björkbackan omistajien kanssa.

Tilan motto on ollut “älä syö ketään ketä et tunne”, ja eläimiä on kasvatettu erilaisilla kummi- ja adoptiosopimuksilla sitoutuneille tilaajille. Samaa on sovellettu myös yksittäisiin omenapuihin ja pensaisiin, mikä siirsi satoriskin tilaajille. Tuotevalikoimassa oli ennen romahdusta myös allergiasiedätystä (heinäpellossa keinutuolissa istuttamalla) ja muurahaispesämeditaatiota sekä eettisen metsästyksen retriittejä. 

Viime syksyn sato oli tuottoisa, ja useimmat tilaajat eivät olleet noutamassa sitä, mikä tarkoitti että pakuripojat elivät talven hyvissä ruoissa ja saattoivat maksaa vuokraisännilleen ruokavuokraa (eli toivat läjän spelttisäkkejä, käsimyllyllä jauhettuna). Tarkoista määristä ja niiden euromääräisestä arvosta ei keskusteltu.

Tilaa asuttavat:

• Valtteri (PJ Mikko Heimola). Ennen romahdusta kova kehittelemään erilaisia rahat pois hölmöiltä -tuotteita ja viittaili puheissaan Magneettimediaan ja vastaaviin. Romahduksen jälkeen on pyyhkinyt nämä puheistaan täysin ja keskittynyt käytännönläheisiin puuhiin.
• Daniel (PJ Nino Hynninen). Puutarhurimestarikoulutusta aikansa opiskellut suomenruotsalainen hippi Itä-Uudeltamaalta. Daniel on työskennellyt Pakuripoijilla kesäsesonkeina ja talvet reissanut Intiassa. Kuitenkin alkanut viime vuosina aloilleen asettuminen kiinnostaa ja perhekin olisi kiva…jos romahdusta ei olisi tapahtunut. Autellut Sharifeja puutarhurina silloin tällöin.
• Usko (PJ Konsta Nikkanen). Pispalalainen anarkisti joka asui tilalla kausittain jo ennen romahdusta. Nähdään harvoin. Harjoittaa jousimetsästystä vaihtelevalla menestyksellä ja hiippailee metsissä naamiopuvussa kieltäytyen peseytymästä koska saalis haistaa saippuan. Usko kuoli ampumavälikohtauksessa kesällä.
• Matias (PJ Arttu Ahava). Pari vuotta sitten burnoutin kärsinyt Tamperelainen verokonsultti. Tuli luomutilalle tekemään hanttihommia hoitokeinona, jäi sille tielleen. Opiskeli ennen romahdusta rakennusalan tutkintoa ja puuhaili perinnerakentamisen parissa.
• Matti (PJ Jukka Seppänen). Entinen IT pöhinästartup-yrittäjä, eettinen metsästäjä ja kauramaitolatte-hippi Kalliosta myi firmansa kolme vuotta sitten ja investoi luomutilan laajennuksiin. Matti kaipailee romahdusta edeltäviä aikoja ja erityisesti suklaata.

Käytännön ohjeistus tilan käyttöön

Alueen off-game auto- tai veneliikenteeseen tulee kiinnittää mahdollisimman vähän huomiota. 

Tontilla on rannassa off-game rantasaunarakennus, joka on pelinjohtajien off-game käytössä sekä taukotila pelaajille, jos haluaa tulla hengähtämään off-game. Rakennukseen ei tule kiinnittää in-game sen enempää huomiota kuin, että siinä on jokin “vanha vaja”. 

Sähköt ovat katkenneet Björkbackasta jo aikaa sitten ja ainoa sähkönlähde on aggregaatti. Vettä saa tilan kaivosta ja sitä saa haettua päätalon alta kanisterien avulla hanasta, joka simuloi kaivosta hakemista.

Tilalla on huussi sekä torpassa kuiva-wc in-game käymälöinä. Tämän lisäksi päätalolla on kaksi vesivessaa, mikäli on tarve käyttää off-game-vessaa. Pelissä on in-game puulämmitteinen sauna, jonka pelinjohto voi lämmittää, mikäli pelaajat toivovat. Tämä on meressä uimisen lisäksi pelin ainoa in-game pesytymismahdollisuus. Lisäksi mikäli pakottavista syistä tarvitsee käydä suihkussa pelin aikana, siihen on mahdollisuus rantasaunan off-game-tiloissa. 

Merkittävä osa osapelien peliajasta kuluu erinäisten tilan ylläpitoon, hyödyntämiseen ja kehittämiseen liittyvien töiden tekoon. Töiden luonne vaihtelee osapelien välillä: esimerkiksi keväällä tehdään kylvötöitä, istutuksia, puun kaatoa; kesällä kasvimaan ylläpitoa, sadonkorjuuta; syksyllä ruuan säilöntää, polttopuiden valmistamista ja talvella puhdetöitä. Näiden lisäksi vuoden läpi aloitetaan ja jatketaan erinäisiä pidempiä rakennustöitä. Kaikkien hahmojen oletetaan osallistuvan jollain tavalla töiden tekemiseen ja osalla hahmoista on edellytyksiä tai tietotaitoa tiettyjen töiden tekemiseen, joiden pelaamiseen toivotaan tukea kanssapelaajilta. Varsinaisisa tehtävistä asioista, työvoiman ja resurssien allokoimisesta ja muusta työn tekoon liittyvästä voidaan neuvotella in-game ja PJ-hahmot tarjoavat sekä in- että off-game tukea varsinaisten töiden suorittamiseen. Töitä tehdessä tulee huomioida kaikki off-game turvallisuusseikat ensisijaisesti, eli jos et ole off-game kokenut moottorisahan käyttäjä, älä ala opetellemaan sitä pelin aikana, mutta vaikka et olisi kokenut mullan kuokkija, niin saat rauhassa treenata sitä kampanjan kuluessa.