Artikkeleita

Tänne kerätään erilaisia lehtileikkeitä, artikkeleita ja ylipäänsä medioiden uutisia koskien Toista Vuotta edeltäviä tapahtumia. Uutisiin voi suhtautua pelimaailman suhteen objektiivisena totuutena, mutta kuten uutiset meidän todellisuudessa, myös pelin hahmot saavat olla samaa tai eri mieltä uutisten kanssa ja suhtautua niihin kriittisesti.


Leipäjonossa käyvä Juuso laittoi ministerin koville – “Miksi teette tuloeroja kasvattavaa politiikkaa?”

Joka viikko 50 000 suomalaista seisoo leipäjonoissa ja joukossa on myös paljon nuoria. Jonossa toistakymmentä kertaa ruokaa odottanut Juuso Hietanen pääsi tenttaamaan perhe- ja peruspalveluministeriä Ylen A-studiossa. Ministerin mukaan nopea ratkaisu köyhyyden torjumiseksi tehtäisiin, jos sellainen olisi tarjolla. Ministeri joutui samalla myöntämään, että jo kansainvälisten standardien mukaan köyhyys on lisääntynyt viime vuosina hälyyttävästi etenkin ei-työssäkäyvän väestön keskuudessa.

Hyvinvointivaltio ottanut takapakkia

Köyhyystutkija, kansanedustaja Anna Pajunen totesi A-studiossa, että tuhansien ihmisten seisominen leipäjonoissa kertoo hyvinvointiyhteiskunnan taantumisesta.

– Hyvinvointivaltio rakennettiin sitä varten, että olisi rakenteet ja järjestelmät, jotka koskevat kaikkia. Eli silloin kun tulee niukka tilanne, saat tiettyjen raamien puitteissa sen tuen. Nyt meillä on tietyllä tavalla otettu takapakkia, Pajunen sanoi.

Apteekkari-lehti 2017

Kansainvälisen terveysjärjestö WHO:n mukaan antibioottiresistenssi on yksi suurimmista maailmanlaajuisista terveysuhista. Tänäkin vuonna arviolta 750 000 ihmistä kuolee bakteeritauteihin, joita ei enää pystytä hoitamaan antibiooteilla. Ison-Britannian hallitus on arvioinut, että vuonna 2050 resistenssistä johtuvien kuolemien määrä on jopa 10 miljoonaa.

Suomessa tilanne resistenttien bakteerikantojen kanssa on toistaiseksi hyvä, vaikka mikrobilääkkeiden kokonaiskulutus avohoidossa onkin meillä selvästi yleisempää kuin esimeriksi muissa Pohjoismaissa. Suomessa käytetään mikrobilääkkeitä eurooppalaisittain runsaasti myös sairaalapuolella.

Vaikka Suomessa antibioottiresistenssi on vielä vähäinen ongelma verrattuna esimerkiksi Etelä-Eurooppaan, tilanne voi muuttua nopeasti, varoittaa Suomen Infektiolääkärit ry:n puheenjohtaja ja infektiosairauksien linjajohtaja, HUS:n ylilääkäri Asko Järvinen.

Tavallinen infektiokin voi tappaa

Pahentuessaan antibioottiresistenssi vaikeuttaa monien tavallisten sairauksien hoitoa ja lisää terveydenhuollon kustannuksia. Esimerkiksi syöpähoidot tai tavalliset leikkaukset eivät onnistu ilman toimivia antibiootteja, koska niihin liittyy hankalasti hoidettavien infektioiden riski. Myös virtsatietulehduksen kaltaiset tavalliset sairaudet vaativat yhtä useammin sairaalahoitoa, jos suun kautta otettavat antibiootit eivät enää tehoa. Järvinen arvioi, että tavalliset infektiot ja pienet vammat tappavat ihmisiä antibioottien tehottomuuden vuoksi todennäköisesti jo 2000-luvun aikana. – Tällainen tulevaisuudenkuva on Suomessa kestämätön sekä potilaan että terveydenhuollon näkökulmasta. Antibioottien käyttö on saatava nykyistä vastuullisemmaksi, hän sanoo.

Tiede-lehti 2017

Arvostetussa Science-tiedelehdessä torstaina julkaistu laaja kansainvälinen tutkimus tarkentaa ilmastonmuutoksen vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen ja ihmisten hyvinvointiin.

Tutkimuksen mukaan merien, maaekosysteemien ja ilmakehän merkittävä järjestelmämuutos on jo käynnissä, ja se on ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen vaikutusta. Tutkimuksesta muodostuva kokonaiskuva on hälyttävä – tilanne on vakavampi kuin osattiin ennustaa.

Ilmastonmuutoksen vaikutuksia luonnon monimuotoisuudelle on aiemmin ymmärretty heikohkosti.

”Uusi artikkelimme antaa entistä huolestuttavamman kuvan tilanteesta maailmanlaajuisesti. Erityisesti Siperian ikiroudan käynnissä oleva sulaminen on globaali riski”, kertoo Science-lehden artikkelin kirjoittamiseen osallistunut yhteiskuntamaantieteen dosentti Tero Mustonen Itä-Suomen yliopistosta. Riskeihin voidaan kuitenkin vastata.

”Yksi keino tähän on jättää esimerkiksi arktisella ja boreaalisella alueella mahdollisimman paljon hiilinieluja, kuten vanhoja metsiä ja suoalueita luonnontilaan. Vaurioituneiden, muutettujen vesistöjen valuma-aluekunnostus parantaa niiden kykyä selvitä ääreisilmiöistä.”

Öljyn ja maakaasun tuotantoa pohjoisessa tulisi tietenkin hillitä.

MTV-Uutiset 2018

Arvostettu ohjelmistovisionääri, hyväntekijä ja muun muassa maailmanlaajuista terveystyötä miljardeilla euroilla tukenut Bill Gates on huolissaan ihmiskunnan varautumisesta bioterrorismiuhkaan. Gates puhui teemasta viikonloppuna Saksan Münchenissä järjestetyssä turvallisuusseminaarissa.

Gatesin mukaan kymmeniä miljoonia ihmisiä voi kuolla bioterrorismin takia seuraavan 10–15 vuoden aikana, uutisoi muun muassa Forbes ja brittiläinen The Guardian -lehti.

Daily Mail kirjoittaa, että Gatesin mukaan biologisen sodankäynnin mahdollisuuteen ei ole suhtauduttu riittävällä vakavuudella. Gatesin mielestä ihmiskunnan pitäisi varautua nykyistä paremmin sekä luonnollisiin että ihmisten aiheuttamiin epidemioihin.

Britannian ja Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten mukaan terroristijärjestö Isis olisikin yrittänyt kehittää biokemiallisia aseita Irakissa ja Syyriassa. Toistaiseksi terroristeilla ei ole ollut kuitenkaan riittävää taitoa bioaseiden kehittämiseksi. Niiltä on puuttunut myös riittävän hyvät laboratoriot. Tiedusteluviranomaisten mukaan uhka on siis tällä hetkellä vähäinen. Guardian kertoo kuitenkin, että muiden turvallisuusviranomaisten mukaan bioterrorismista on tullut aiempaa suurempi uhka viime vuosikymmenen aikana, ja erityisesti viimeisen viiden vuoden aikana. Gatesin mukaan luonnollisiin ja ihmisten aiheuttamiin epidemioihin voi varautua kehittämällä lääkkeitä, rokotteita ja bioteknologiaa.

– ‘On yhtä tärkeää varautua ydinasepelotteluun kuin maailmanlaajuiseen pandemiaan sekä ilmastonmuutoksen torjumiseen. Innovaatioilla, yhteistyöllä ja huolellisella suunnittelulla voimme merkittävästi lieventää näitä riskejä, Gates sanoi.

Pohjoiskorealaisia “aavelaivoja” ajautuu Japaniin jatkuvasti – Mistä ilmiössä on kyse?

Japaniin on siis taas ajautunut uusi pohjoiskorealainen alus, joita paikalliset ovat alkaneet kutsua “aavelaivoiksi”. Sillä viitataan laivoihin, joiden miehistö on kuollut tai kadonnut.

Japanilaisen yleisradioyhtiö NHK:n mukaan laivoja ajautui rantaan viime vuoden aikana 452, mikä oli tähänastinen ennätys. Kasvua edellisiin vuosiin on ollut niin paljon, että japanilaiset tutkijat ovat kuvailleet tilannetta suljetun maan sisällä erittäin vaikeaksi.

Kuolinsyyt epäselviä

Japanin viranomaiset selvittävät, mitä seitsemälle löydetylle pohjoiskorealaiselle on tapahtunut. Ruumiiden mätäneminen vaikeuttaa kuolinsyyn selvittämistä. Aiemmissa tapauksissa on arveltu, että kalastajat ovat nääntyneet aluksilla nälkään. Myös sääolot merellä ovat raadolliset erityisesti talvisin.

Toisaalta Japanin Kansanterveyden keskusinstituutti (KHIK) on epäillyt, että joukkokuolemien syynä voi olla tähän asti tuntematon epidemia tai epidemioita, joka on päässyt leviämään Pohjois-Korean primitiivisestä terveydenhoidosta ja eristyneestä tautikannasta johtuen. Ruumiita tutkitaan Kansallisen tarttuvien tautien instituutin (NIID) virologian laitoksella Tokiossa.

Iltalehti 2023 toukokuun alku

THL tyri rokotteen – Tokion tauti uhkaa levitä pahemmaksi kuin “Espanjantauti” vuonna 1918!

Influenssarokotteen ottaneiden harmiksi kansallisen rokoteohjelman rokote ei suojaa “Tokion tautina” tunnettua viruskantaa vastaan. Syynä on viime vuoden maaliskuussa Maailman terveysjärjestön pieleen mennyt arvio.

Maailman terveysjärjestö arvioi viime kevättalvella, että tänä vuonna B-tyypin influenssaviruksista Elisabeth-haaran virus tulee leviämään ja tartuttamaan ihmisiä Nagatacho-viruksen sijaan. Jos arvio olisi ollut toinen, Suomen influenssarokote saattaisi nyt olla tehokkaampi.

Tautien esiintyvyyden ennustaminen on kuin katsoisi kristallipalloon, kertoo ylilääkäri Hanna-Liisa Nenonen-Rinne Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Influenssarokotteen todennäköisesti alentunut teho on kuitenkin myös THL:n mielestä huolestuttava.

Kun rokote on kansallisessa rokotusohjelmassa, kaikki toivovat, että siitä olisi suurin mahdollinen terveyshyöty suhteessa hintaan.

Influenssalle kaikkein haavoittuvaisimpia ovat ihmisryhmät, joiden oma immuunisuoja on heikompi tai joilla on vaara sairastua influenssan jälkitautiin, kuten keuhkokuumeeseen tai sydäninfarktiin. Lisäksi virusinfektio altistaa väestön bakteeritulehduksille joista vaarallisimpina pidetään mm. keuhkokuumetta aiheuttavaa multiresistenttia pneumokokkikantaa joka on jyllänyt varsinkin lapsiperheissä ja kouluissa syksystä saakka.

Tällä hetkellä voimassa oleva hankintasopimus sitoo hankkimaan kolmivalenttisen rokotteen.

Jos olisimme halunneet pistettävän nelivalenttisen rokotteen, se olisi käytännössä tarkoittanut sitä, että meidän olisi pitänyt tehdä ylimääräinen suorahankinta, jolloin meillä olisi ollut 1,7 miljoonaa annosta kolmivalenttista rokotetta ja tietty määrä nelivalenttista, Nenonen-Rinne selventää.

Kun kilpailutus viimeksi tehtiin, nelivalenttisella pistettävällä rokotteella ei ollut myyntilupaa Euroopan Unionin markkina-alueella eivätkä valmistajat voineet osallistua sillä hankintakilpailuun.

Seuraava hankintakilpailu järjestetään ensi vuoden alussa.

Jos flunssaoireet pahenevat merkittävästi tai tauti jatkuu yli viikon on syytä hakeutua lääkäriin., Nenonen-Rinne ohjeistaa.

Valtioneuvoston tiedote valmiustilain toimivaltuuksien käyttöönotosta ja tasavallan presidentin päätös asevelvollisten kutsumisesta ylimääräiseen palvelukseen

Valmiustila

Valtioneuvosto tänä päivänä 5.6.2023 toteaa yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa maassa vallitsevan poikkeusolot, ja on antanut valmiuslain (29.12.2011/1552) 6 §:n nojalla asetuksen (5.6.2023/437) valmiustilalain II osan mukaisten toimivaltuuksien käyttöönotosta (”Käyttöönottoasetus”).

Keväällä puhjennut Nagatacho-virusepidemia on saavuttanut sellaiset mittasuhteet, että sen aiheuttamia häiriöitä yhteiskunnan normaaliin toimintaan ei voida enää pitää väliaikaisina tai vaikutuksiltaan vähäisinä. Valtioneuvosto katsoo, että Nagatacho-virusta on pidettä valmiuslain 3 §:n 5 kohdassa tarkoitettuna hyvin laajalle levinneenä vaarallisena tartuntatautina, ja että poikkeuksellisten toimivaltuuksien käyttöönottoa on pidettävä välttämättömänä tilanteen hallitsemiseksi.

Valtioneuvosto ottaa käyttöön seuraavat poikkeukselliset toimivaltuudet Käyttöönottoasetuksella:

-Luvanvaraista liikennettä harjoittavat liikenteenharjoittajat voidaan velvoittaa tekemään välttämättömiä henkilöiden tai omaisuuden evakuointikuljetuksia (ValmiusL 84 §)

-Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköiden toimintaa voidaan laajentaa tai muuttaa, tai siirtää toimialueensa ulkopuolelle (ValmiusL 86 §)

-18-67 vuotiaat, jotka toimivat terveydenhuollon alalla ja ovat saaneet koulutusta alalla velvoitetaan ilmoittautumaan työvelvollisuusrekisteriin (ValmiusL 103§) ja tekemään välttämätöntä työtä terveydenhuollossa (ValmiusL 95 §)

-Tavallinen opetustoiminta perusopetuksessa, toisen asteen opetuksessa ja korkeakouluissa voidaan keskeyttää osittain tai kokonaan (ValmiusL 109 §)

-Liikkuminen erikseen määritellyillä alueilla voidaan rajoittaa tai kieltää kokonaan (ValmiusL 118 §) Käyttöönottoasetus annetaan kolmen kuukauden määräajaksi, jonka jälkeen sen voimassaoloa voidaan tarvittaessa jatkaa uudella jatkamisasetuksella.

Ylimääräinen palvelus

Lisäksi tasavallan presidentti on tänä päivänä 5.6.2023 antanut asevelvollisuuslain (28.12.2007/1438) 83 §:n mukaisen päätöksen reserviin kuuluvien asevelvollisten kutsumiseksi ylimääräiseen palvelukseen. Päätös perustuu vallitseviin poikkeusoloihin, ja annetaan kolmen kuukauden määräajaksi. Palvelukseen määrätyt reserviläiset tulevat seuraavan viikon aikana saamaan palvelusmääräyksensä oman puolustusalueensa esikunnalta.

Poliisi hajoitti laittoman anarkistien mielenosoituksen

HELSINGIN SANOMAT 3.10.2023

Poliisi on eilen illalla hajoittanut laittoman mielenilmauksen Suvinlahden käytöstä poistetun voimalaitoksen alueella. Poliisi kohtasi vastarintaa yrittäessään poistaa alueelle tunkeutuneita anarkisteja. Vastarinta oli yllättävän voimakasta, ja poliisi joutui pyytämään virka-apua armeijan yksiköiltä ja käyttämään voimakeinoja. Poliisia kohti ammuttiin laukauksia, ja virkavallan oli vastattava lain sallimissa rajoissa. Kaksi poliisia ja yksi varusmies loukkaantui välikohtauksessa. Lukuisia anarkisteja on otettu turvasäilöön.

Levottomuudet Suvilahden alueella jatkuvat. Poliisille on tullut ilmoitus laittomista mielenilmauksista myös Kumpulasta, Arabiasta ja Kalliosta.